Glasbeni cikel JUTRI:

Trije dogodki, virtualno: film koncerta Petra Andreja s skupino in 18. Kantfest

30. 12. 2020

Pridružite se nam glasbeni kantavtorski poslastici! 30. decembra vas vabimo, da si na naših spletnih mestih, socialnih omrežjih in kanalu YouTube ogledate letošnji KantFest, ki se odvija tudi v okviru glasbenega cikla JUTRI.

Peter Andrej je slovenski pevec, glasbenik in producent, rojen leta 1959 v Mariboru. Znan je kot kantavtor in producent največjega slovenskega festivala kantavtorstva – KantFest. S svojimi in uglasbenimi pesmimi P. Eluarda, F. G. Lorce, B. Brechta, O. Župančiča, E. Vouk, B. A. Novaka, B. Namestnik, A. Štegerja in drugih, je v svojih nastopih kot kantavtor že večkrat obredel Lent, Cankarjev dom, Borštnikovo srečanje, KUD-France Prešeren, Trst ter mnoge druge odre. Mariborčan, ki živi na Koroškem, je doslej na zgoščenkah izdal Hišo iz kart, songe, ki jih je uglasbil v predstavi Borisa. A. Novaka, uglasbene pesmi Janka Glazerja z naslovom Pohorske poti, album Valovanje, uglasbeno poezijo Erike Vouk in Petra Andreja ter aprila 2006 Povabilo na čaj, uglasbeno poezijo svetovnih in domačih pesnikov. Leta 2011 iz izšla zgoščenka Levi in desni breg, uglasbena poezija mariborskih avtorjev mlajše generacije, za katero je Peter Andrej uglasbil pesmi, ki so jih napisali Jože Kos Grabar, Simona Kopinšek, Željko Perovič, Petra Kolmančič, Nino Flisar, Bojan Sedmak, Borut Gombač, Bogdana Namestnik, Lučka Zorko in Dragan Potočnik. Kljub pandemiji in zaprtju kulturnih in umetnostnih institucij, je Peter Andrej (še) poleti, septembra 2020 s svojimi muzikanti in povabljenim občinstvo, priredil in posnel koncert na splavu na Dravi, s katerim so povezovali levi in desni breg Maribora.18. KantFest
je bil malo obilnejši zalogaj, saj je bil podvržen popolni ohromitvi kulturnega življenja, a je kljub temu na predizboru zbral 12 nastopajočih, izmed katerih ke žirija (Jani Kovačič, Adi Smolar, Jure Potokar, Teja Klobčar, Gregor Bauman, Urška Čop) izbrala najboljše tri, za četrto nagrado pa je glasovala publika.

V novi, razmeram prilagojeni, digitalni obliki, se je naprej odvrtel celoten 18. KantFest, sledil je koncert vseh dobitnikov in dobitnic s podelitvijo bronaste, srebrne in zlate Kante ter glasbene skrinjice Vox populi, ob mojstru ceremonije Janiju Kovačiču.

Predstavilo se je 11 avtoric in avtorjev: Blaž Mencinger, Matej Mijatović in Klemen Bračko, Miha Erič in Boris Sadar, duo Sundaze (Sandi Sadar Soba, Dejan Bogomolec), Anže Palka, duo 3RMA (Urška Supej in Maša But), Primož Vidovič, Neža Pavlovič, Urška Videnšek, duo Kašmir (Barbara Rehar in Tomi Grozaj) in Andrej Vilčnik. Žal sta manjkala duo Zajtrk, ki zaradi zdravstvenih razlogov nista uspela priti v studio.

Intervju Ajde Borak s Petrom Andrejem, 18. decembra 2020:
"Kantavtor bo vedno pripovedoval zgodbe – četudi kot digitalni trubadur sredi kiča in popa"


Glasbeni cikel JUTRI sofinancirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Maribor.

  • Live Stream
  • Slavko Rajh

Hit enter to search or ESC to close