Druge besede


Druge besede: literarni krog za majhne in manjšinske jezike
Other Words: A literary circuit for small and minority languages in Europe

http://www.otherwordsliterature.eu/
http://drugebesede.si/

Other words / Druge besede je partnerski projekt organizacij iz evropskih regij, katerega cilj je vzpostavitev mreže kreativnih okolij za pisatelje in pisateljice, pesnike in pesnice, glasbenike in glasbenice, scenariste in scenaristke, aforiste in aforistke ter vse ostale umetnice in umetnike, ki uporabljajo jezik kot svoje izrazno sredstvo in ustvarjajo v ‘majhnih’ jezikih.

Projekt se je začel leta 2015, trajal pa bo do leta 2019.

Ključne sestavine projekta

Postavitve. Vsako leto bo sodelujoča regija poslala dva pisatelja na osemtedensko postavitev (rezidenco) v dve partnerski regiji, hkrati pa bo v zameno tudi gostila dva pisatelja iz partnerskih regij. Vsako leto bo v projektu sodelovalo skupno deset pisateljev.

Projekti literarnega ustvarjanja. V času postavitev se bodo pisatelji osredotočali na teme in družbene skupine, povezane z manj uporabljanimi jeziki, vseskozi pa bodo ohranjali stik z gostujočo skupnostjo in osvetljevali ustvarjalni proces z organiziranjem javnih dogodkov.

Prevodi. Vsa besedila, ustvarjena v času postavitev, bodo prevedena v jezike vseh partnerskih regij, kot tudi v angleški jezik. To nam bo omogočalo deliti “druge besede” in “besede drugih”.

Spletna stran (www.otherwordsliterature.eu). Vsa nastala dela bodo objavljena, opisan pa bo tudi ustvarjalni proces, na spletni strani, ki bo služila kot platforma za razširjanje projektnih vsebin.

Osrednji cilji projekta

 • Pomagati literaturi, napisani v manjšinskih jezikih, da postane bolj prepoznavna.
 • Poudariti pomen jezikovne raznolikosti.
 • Izpostaviti proces literarnega ustvarjanja.
 • Opozoriti na manj (po)znane družbene teme in skupine, povezane z manjšinskimi jeziki.
 • Promovirati sodelovanje med delujočimi (pisatelji, umetniki) na področju literature manjšinskih jezikov.

Partnerske organizacije

Koordinator

 • Donostia Kultura in DSS2016 (Baskovske dežele)

Partnerji

 • Foras na Gaeilge (Irska)
 • X-OP Društvo za sodobno umetnost (Slovenija)
 • Forum na mladi – Bitola (Makedonija)
 • Leeuwarde/Ljouwert 2018 (Frizija)

Vloga Društva X-OP

Društvo X-OP je v letu 2017 gostilo pisateljico in pesnico Beatriz Chivite Ezkieta (junij, julij) iz Baskije, Španija, in pisatelja in glasbenika Hein Jaapa Hilaridesa (november, december) iz Frizije, Nizozemska. Oba rezidenčna avtorja bosta v gostujočem mestu Maribor vsak posebej preživela osem tednov, v tem času pa bosta ustvarjala, sodelovala na festivalih, pogovorih, okroglih mizah, debatah, se vključevala v prireditve, spoznavala našo kulturo in okolje, se učila slovenskega jezika, obiskovala druge kraje in pred mariborsko publiko predstavljala svoje delo, jezik, kulturo ter okolje, iz katerega izhajata.

Na rezidenco na Irsko, ki jo je Društvo X-OP organiziralo skupaj s Foras na Gaeilge, smo poslali pisatelja in pesnika Gregorja Lozarja (julij) ter pisatelja, pesnika in glasbenika Tomislava Vrečarja (avgust).


Program za 2017, v sklopu projekta Literarni zdaj-trk

Literarni večeri v Kibli v sklopu projekta Literarni zdaj-trk / Druge besede so v decembru ponujali zanimiv izbor slovenskih avtorjev/-ic predvsem srednje generacije. Vstopnine na dogodke ni (bilo).


Literarni zdaj-trk / Druge besede: Nataša Švikart

MMC KIBLA, sreda, 6. 12. 2017, ob 19. uri

Kot prvo smo gostili Natašo Švikart Žumer (r. 1972), pesnico in mentorico, ki s svojo liričnostjo in ljubezensko tematiko razkriva zanimive odtenke prvinske ljubezni, ki zastavlja veliko vprašanj in tudi odpiranje ran. Pesnica je doslej izdala dve pesniški zbirki, in sicer Venerine samoizpovedi (MLD, 2005) in večjezično Znotraj sem pesem / Iznutra sam pesma / I am a poem (Arte, 2014).

Pogovarjala se je Tonja Jelen.


Literarni zdaj-trk / Druge besede: Katja Teržan

MMC KIBLA, ponedeljek, 11. 12. 2017, ob 19. uri

Druga gostja literarnega zdaj-trka je bila pesnica Kaja Teržan. Druge besede je povezovala Tonja Jelen.

Kaja Teržan (1986) je plesalka, performerka, koreografinja in pesnica. Leta 2015 je pri Centru za slovensko književnost izšel njen pesniški prvenec Delta, ki je bil tudi nominiran za Veronikino nagrado. Sicer pa se je istega leta s performansom Delta, ki zajema zajeten delež pesmi iz istoimenske pesniške zbirke, uvrstila na mednarodni bienale mladih umetnikov Mediterranea v Milanu. Leta 2016 se ji je pridružila še pianistka Manca Udovič, s katero občasno gostuje po različnih umetniških prizoriščih. Na pesniškem turnirju založbe Pivec pa je, prav tako leta 2016, prejela nagrado občinstva za pesem Ruj.


Literarni zdaj-trk / Druge besede: Gregor Lozar

MMC KIBLA, ponedeljek, 18. 12. 2017, ob 19. uri

Gregor Lozar (1980) živi in dela v Mariboru. Je predvsem pisatelj, ki ga mikata tudi poezija in dramatika. Njegova literarna pot se začne v srednji šoli. Svoja dela objavlja v literarnih revijah (Dialogi), pri Katedri je mesečno objavljal zgodbe, je tudi pisec spremnih besedil, urejal je literarno oddajo na radiu MARŠ. Do sedaj je objavil kratke zgodbe Spačene (Litera, 2009). V soavtorstvu je izšla še pravljica Zmajeve solze: pravljica za pogumne otroke (ZKD Murska Sobota, 2004). Sam zase pravi, da je s tem, ko je napisal knjigo, upravičil svoje življenje. S kratkimi zgodbami Gregor Lozar navdušuje na proznih mnogobojih. Lozar je mojster slikovitega opisovanja nekoliko bizarnih, spačenih situacij, ki jih začini z obilico humorja, ta pa je v slovenski literaturi več kot dobrodošel.

Večer je povezovala Tonja Jelen.


Literarni zdaj-trk / Druge besede: Veronika Dintinjana

MMC KIBLA, sreda, 20. 12. 2017, ob 19. uri

Pogovor z letošnjo Jenkovo nagrajenko, soorganizatorko Mladih rim, prevajalko, pesnico in letošnjo nominiranko za Veronikino nagrado ter Jenkovo nagrajenko je moderirala Tonja Jelen. Med svetlobo in temo. Med podobo pesmi in tankočutno interpretacijo poezije.
Veronika Dintinjana (1978, Ljubljana) je zdravnica, organizatorka literarnih večerov, prevajalka in pesnica. Prevaja sodobno poezijo, predvsem iz angleškega jezika. Doslej je izdala dve pesniški zbirki, in sicer Rumeno gori grm forzicij (LUD Literatura, 2008), za katero je prejela nagrado za najboljši pesniški prvenec, in V suhem doku (LUD Literatura, 2016), za katerega je bila nominirana za Veronikino nagrado in nagrajena z Jenkovo. Uvrščena je v antologijo 75 pesmi od Dekleve do Peratove (Založba Litera, 2013). Je zmagovalka prvega slovenskega slama in vitezinja poezije, oboje v letu 2008.


Literarni zdaj-trk / Druge besede: Mojca Kumerdej

MMC KIBLA, četrtek, 28. 12. 2017, ob 19. uri

V zadnjem srečanju literarnih pogovorov v decembru smo gostili Mojco Kumerdej, ki je “svoje leto 2017” zaključila v Mariboru. Piše novi roman po uspešnici Kronosova žetev, za katerega je februarja prejela nagrado Prešernovega sklada, najvišjo državno nagrado za umetniško ustvarjanje v zadnjih dveh letih. Aprila je z istim romanom osvojila nagrado kritiško sito. Junija se je roman uvrstil med pet nominirancev za kresnika, nagrado za najboljši slovenski roman.

Mojca Kumerdej, slovenska pisateljica, filozofinja in kritičarka, (1964, Ljubljana) je diplomirala iz filozofije in sociologije kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani, poklicno pa deluje v kulturnem uredništvu časnika Delo, za katerega piše o sodobnem plesu, gledališču, performansu, filmu in književnosti.
Njen prvi roman Krst nad Triglavom (2001) velja za ironično parodijo Prešernovega nacionalno paradigmatičnega epa Krst pri Savici. Za njim je izdala dve zbirki kratkih zgodb, Fragma (2003) in Temna snov (2011), ki imata zaradi tematske specifičnosti in literarne obdelave posebno mesto znotraj slovenske sodobne proze. Njena proza je bila doslej prevedena v trinajst jezikov in objavljena v domačih in tujih literarnih revijah ter antologijah. Za zgodbo Pod gladino je leta 2006 prejela priznanje kristal Vilenice, za knjigo Temna snov, ki je v prevodu Ane Ristović konec leta 2015 izšla v Beogradu, pa je lani kot prva tuja avtorica prejela srbsko in bosansko-hercegovsko nagrado Kočićevo pero, namenjeno pomembnim dosežkom v sodobni književnosti.

Dela:

 • Krst nad Triglavom, Študentska založba, Ljubljana, 2001
 • Fragma, Študentska založba, Ljubljana, 2003
 • Temna snov, Študentska založba, Ljubljana, 2011
 • Kronosova žetev, Beletrina, Ljubljana, 2016

Evropski projekt ‘Druge besede’ je delno podprt s strani programa Ustvarjalna Evropa in Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Maribor.