Glasba

Glasbeni cikel JUTRI temelji na prepletu domačih in tujih – poudarek je na regiji, t.i. Srednji Evropi – glasbenih ustvarjalk in ustvarjalcev, ki se ukvarjajo z raznimi glasbenimi zvrstmi, slogovnimi oblikami in postopki zlivanja glasbeno-tonskih in scensko-performativnih nians.


Marko Brecelj in njegovi: »Ivanov rojstni dan«, uprizoritev »Za družbene spremembe«

MMC Kibla 6.1.2017 ob 20.00

»Ivanov rojstni dan« je drama z glasbo in branjem, je uprizoritev, je nastop vsaj petih različno mladih ustvarjalnih oseb. Prvič se je posrečil v Idriji 28. oktobra 2016. Opogumil nas je uspeh pred dojemljivim občinstvom; odločili smo se vsaj enkrat mesečno »ponavljati« performirani glasbeni recital, ker nas veseli; pričakujemo soustvarjalni razvoj celote in naših deležev v njej. Predstava želi postati izstrelitvena pista za mlade in ne mlade, a ustvarjalne in neuveljavljene. Sociološki kulturni eksperiment je druženje in razglašanje ob Poti v Nikamor. Tja nas za rokce in uhe vodijo Trumpi in Merklove, medtem ko papež izjavlja, da se je vojna že začela.

Agitko na prvi petek leta, 6. januarja 2017, ob 20. uri, v Multimedijskem centru KIBLA v Mariboru, posvečamo puhlosti nedavne konference »Za družbene spremembe«, na kateri sva se z Danijem Kavašem fotoskalpirala s predsednikom vlade Republike Slovenije.

Drugič je Marko Brecelj gostoval s projekti Svečana tovorka, Orehova tovorka, glasbenih ciklom Moda od laboda ter raznimi performansi, pogovori, predstavitvami v Mariboru v okviru Festivala Lent 2017, bili smo eni koproducentov, ko je v treh dnevih obšel domala vse mariborske kulturne institucije in zbral nevladne organizacije na več javnih dogodkih, od 24. do 26. junija 2017.


SAV: Mija Milović: vokali, sintesajzerji in Lars Bech Pilgaard: kitara


MMC KIBLA, 23. 5. 2017, ob 20.30

Dvočlansko skupino sestavljata Mija in Lars, prekaljena, a še vedno mlada pripadnika kopenhagenske alternativne pop-rock in jazz scene. Po zaključenem glasbenem konzervatoriju Mija in Lars nastopata kot člana niza glasbenih ansamblov (Seaweed, SVIN, UFO, Slowburn, Kvindebandet, itd.), svoje druženje pa kronata s formiranjem SAV. Za njiju ni meja, ko gre za vprašanje glasbe; in dovoljujeta, da ju inspirira in vodi. Z inspiracijo iz okolja, v katerem nastopata Mija in Lars, prva z vokalom in sintesajzerjem, drugi pa na električni kitari, ustvarjata improvizirano glasbo, ki presega žanrovske smernice. Mijin prekrasen glas izraža močno emocijo in se preliva z zvoki sintesajzerja in kitare, iz katere Lars – kot eden od najbolj talentiranih eksperimentalnih kitaristov v Evropi – izvleče skoraj absurdne in nesramne kitarske bravure. Segajoč od minimalnega ambientalnega zvoka, preko jazz variacij, no wave-a in občasno tudi hard-core noise izraza, vas glasba SAV z lahkoto povleče v svoj odpuljeni svet. Njuna izvajalska glasbena kontemplacija surovo razgalja manire popularne kulture, ponuja v uvid komentarje na slike vsakdanjosti skozi tisto bazično, instinktivno in osebno.

Duet SAV je oživel v letu 2012, leta 2013 sta izdala prvi EP “Meat Performance” na ročno izdelanih zgoščenkah, in se leta 2014 prvikrat javno predstavila v Evropi in s tritedensko turnejo v ZDA. V zadnjih nekaj letih sta vzpostavila globoko navezavo z balkanskim območjem, ko sta večkrat obiskala Srbijo ter Bosno in Hercegovino. Leta 2016 je SAV izdal svoj prvi polni album na vinilu, “SAV Sucks Super Bones”, ki je požel pohvale danskih kot tudi mednarodnih medijev za svojo ostro in neustrašno obravnavo moderne glasbe. V decembru 2016 sta SAV izdala svoj drugi album “The Conversation” pri danski založbi Aftenrutine. Album je bil posnet v enem dnevu improvizacije maja 2016 v Underground Studios v Beogradu in sega globoko v abstraktno folkloro, improvizirano elektronsko glasbo, hrup in čudni pop; na voljo je tudi za vse digitalne platforme.

„Noben  nastop se me ni dotaknil kot koncert SAV. Skromna hvala obema za plovbo na tako visceralen način.“ – Ogi, klub ŽIŽA


Mersid Ramičević: Aperture

zvočna instalacija v živo; predstavitev

MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor, Ponedeljek, 10. julij 2017, ob 20h

Aperture je zvočna instalacija v živo, ki ji bo sledila še predstavitev topologije zvočnega dosega (Sets of Earshot Topology), ki jo pripravlja Mersid Ramičević, skladatelj in improvizator ter rezidenčni umetnik Sobe za goste iz Maribora.

Aperture je drugo delo v sklopu edicij sicer dolgoročnega projekta Sets of Earshot Topology, ki se ukvarja z glasbeno informirano družbeno koreografijo. Aperture obravnava izgubljeno identiteto industrijskega mesta Maribor, ki je nekoč veljalo za jugoslovanski Manchester. Aperture je glasbeno delo na področju ikonografije zvoka ter post-indistrijske estetike zvoka. Osnova so zvočne datoteke na podlagi rezultatov raziskav, ki jih je Mersid pridobil od mariborskih institucij in javnosti. Raziskovalno delo je potekalo pod okriljem Muzeja narodne osvoboditve in Fakultete za strojništvo (Oddelka za tekstilne materiale in oblikovanje) Univerze v Mariboru. Delo želi umetnik umestiti v koncept imaginarija industrijske zakladnice mesta ter v sodobno-umetnostne iniciative, ki iz njega izhajajo.

Osrednji cilj tega raziskovalnega projekta je omogočiti interdisciplinarni diskurz ter predstaviti prenosljivost kompozicijskih konceptov v danih post-industrijskih okoliščinah, ki jih lahko dojemamo kot pasivno avditivne, ali participatorne – in ki sprožajo zvočne vsebine, pogojene z lastnimi standardi in normami, hkrati pa ustvarjajo pogoje za glasbo proizvajajoče intervencije.

Mersid Ramičević je v Hamburgu delujoči skladatelj in improvizator, ki se ukvarja z v objekt usmerjenimi kompozicijami, instrumentalno in akuzmatično glasbo, ter ikonologijo zvoka in skupnostno zasnovanih glasbenih izkušenj. Rodil se je v Novem Pazarju v Srbiji. Je študent magistrskega programa sodobnega performansa in kompozicije in ima magisterij hamburške univerze za glasbo in gledališče. Izobraževal se je tudi na KMH Stockholm, CNSMD Lyon in EMTA Tallinn. V času študija na sarajevski akademiji za glasbo je prejel posebno priznanje Karima Zaimovića, za akademske dosežke in prispevek h kulturi mesta Sarajevo in Bosne in Hercegovine. Trenutno se posveča projektu, v katerem obravnava idejo slušnega pričevanja v okviru projekta Testimony – truth or politics, ki ga izvaja Center za kulturno dekontaminacijo iz Beograda.


Electric boogie chillout session

MMC KIBLA, Ul. kneza Koclja 9, Maribor, četrtek, 7. 12. 2017, ob 20. uri

Vsestranski mariborski glasbenik in multimedijski entuzijast Beno Soršak, kitarist, ki je študiral jazz kitaro v Celovcu, se skriva tudi za umetniškim imenom Electric Boogie, ki velja za sinonim za edinstveno ambientalno glasbeno doživetje. Ustvarja avtorsko elektronsko glasbo in koncertira v različnih glasbenih zasedbah ter producira svojo glasbo v studiju. Intenzivno se posveča tudi glasbeni produkciji radijskih in televizijskih oglasov ter oblikovanju zvoka za različne produkcije.

Osredotoča se na notranje mentalno doživetje poslušalca. Njegov drugi album, EP Mainframe, na katerem je s svojim delom sodeloval tudi finski umetnik Viivi Tarik, je orientiran bolj v smeri downtempa in trip hopa.V celotni svoji glasbeni karieri se je Soršak srečal že s praktično vsemi žanri. Petnajst let je deloval kot profesionalni kitarist, se preizkusil v mnogih zvrsteh ter v zadnjih štirih letih nastopal v živo z live acti, podprtih z računalniško in drugo glasbeno opremo. Electric Boogie je sinonim za edinstveno ambientalno glasbeno doživetje.

Electric boogie je predstavil selekcijo lastne glasbene  produkcije.

http://www.electrikboogie.info/
http://www.Polyzonemusic.info
http://www.cdbaby.com/cd/electricboogie3

Matej Sajko Modrinjak, vizualni umetnik, živi v Mariboru. Zaključil akademijo za umetnost na Dunaju (2005), ustvarjal vizualno podobo za gledališke predstave (Makbet-1999, Mali princ-2007, Osamljen-2008, Življenje je sen-2010, Srečni dnevi-2011, Diagnoza-2011)  in sodeloval pri mednarodnih skupinskih razstavah z avtorskimi deli. Od leta 2014 deluje na mariborski sceni kot Vj Sajko.


Olfamož

MMC KIBLA, petek, 22. 12. 2017, ob 20. uri

Andrej Fon a.k.a. Olfamož je multiinstrumentalist, v tem primeru bolje rečeno kar poliinstrumentalist, ki ga poznamo predvsem iz avantgardnih godb s stičiščem v improvizirani glasbi ter pankersko-nojzerskih miljejih. Njegov nabor zvoka je produkt neprestanega recikliranja igrač, pokvarjenih glasbil, vsakodnevnih predmetov in materialov, predvsem pa domiselnega pristopa k muziciranju, s pomočjo dostikrat absurdnih tehnik igranja, ki se elegantno podajo njegovemu recitiranju tekstov, petju, kričanju, cviljenju, grimasam, hipnotičnemu bezljanju in celotnemu odrskemu spektaklu. Tako zvočno kot tekstovno je Olfamož vedno na robu absurda, podprtega z dobro mero humorja, ki se nanaša na svet okoli njega in njega samega.

Andrej Fon – Olfamož je aktualni ali bivši član zasedb, kot so Kraški solisti, Samo Gromofon, Barka tone in bele plombe, Strahuljarji in Horda Grdih. Čeprav Andrej Fon največkrat nastopa v vlogi samouka, multiinstrumentalista in predvsem improvizatorja, ki mu bolj jezen rockovski zvok ni tuj, Olfamož k tej raznovrstnosti doda še dodaten odmik. Odmik v, recimo mu, kantavtorstvo.

V svoji glasbi goji DIY estetiko, ki ji dodaja iskrivo, osebno, hudomušno, ironično, kritično, ostro in humorno noto, bazirano na prvinskosti igrane godbe. Glasbeno je zelo surov, samosvoj, raziskujoč in mestoma namerno grob ter neomejen z žanrskimi etiketami. Njegova dela sporočilno nosijo tako povsem jasna in direktna, kot tudi močno subtilna besedila, opremljena s precej drznimi ter abstraktnimi prijemi. Olfamož je mestoma čudaški, postopaški in ulični inovativnež, ki v sebi goji noto nekakšnega nepretencioznega kantavtorstva, vpetega v srž punkovske drže, ki bi mu žanri le odvzemali glasbeno svobodo in širino. Njegovi impresivni živi nastopi dokazujejo, da gre za res zanimivega osebnoizpovednega radovedneža in raziskovalca glasbenih svetov, katerega kreativnost je navdušujoča.


Danijel Marinič

MMC KIBLA, 27. 12. 2017, ob 21. uri

Harmonika in glas.