KIBLIX

V okviru glasbenega oziroma avdio-vizualnega cikla JUTRI so na Festivalu KIBLIX 2017 v produkciji Društva X-OP predstavili:


Trevor Brown (AU): DRONESCAPE

Mikrotonalni performans v živo z droni, petek, 10. novembra 2017, ob 21. uri

Performans navidhujejo dogajanja v avstralskih staroselskih skupnostih v obdobju zadnjih 25 let, edinstveni mikrotonalni sistemi, kakršna sta istrski ali indijski, ter raziskovanja na področjih pitagorejske harmoničnosti in naravne uglasitve. Postopno rastoče delo tako gradi na naravnih harmonijah ter odvzemanju in dodajanju osnovnih tonov in pri tem na skoraj nezaznavnem nivoju prehaja med sublimno in kompleksno blagoglasnostjo. V delu je uporabljena tudi akustična binavralna sinhronizacija, ki v prostoru ustvari majhne, toda prepričljive interferenčne vzorce.

Trevor Brown: flavte, saksofoni, klarineti, elektronika


PureH (SI): CMBR

AV PERFORMANS, 11. 2017, 20.00

Projekt CMBR je zasnovan na podlagi podatkov, pridobljenih s pomočjo vesoljskega teleskopa Planck Evropske vesoljske agencije (ESA). Satelit Planck je zabeležil podatke meritev najhladnejših objektov v vesolju in tako omogočil vpogled v nastanek prvih velikih struktur, znotraj katerih so se kasneje razvile galaksije. Začetke teh struktur je mogoče opazovati s pomočjo vesoljskega mikrovalovnega sevanja ozadja (CMBR, Cosmic Microwave Background Radiation), torej najzgodnejših posnetkov struktur vesolja. Na podlagi meritev Evropske vesoljske agencije smo uporabili metodo sonifikacije in digitalne obdelave podatkov s satelita Planck (kartiranje fluktuacij vesoljskega mikrovalovnega sevanja ozadja CMBR) in meritve pretvorili v ambientalno zvočno maso, prepleteno z naključnimi zaporedji kozmoloških parametrov. Ob poslušanju rezultatov sonifikacije tako v resnici prisluhnemo podatkom. Rezultat pretvorbe tako velike količine podatkov v avdio valovno obliko odpira prostor za razmislek o časovni dimenziji preteklosti-prihodnosti. CMBR je signal “hrupa”, ki zapolnjuje celotno vesolje. Je najstarejša svetloba, ki jo je še mogoče zaznati in je nastala pred približno 13,7 milijardami let.

PureH je trenutna inkarnacija Simona Šerca, zvočnega in video umetnika, snemalnega mojstra, performerja in ustanovitelja neodvisne založbe Pharmafabrik, ki je na alternativni in elektronski glasbeni sceni prisoten že od leta 1993. Ustvarja eksperimentalno in ambientalno usmerjeno elektroniko ter svoje nastope pogosto opremi tudi s spremljajočimi video deli. Poleg lastnih projektov piše tudi glasbo za gledališke predstave.

http://www.pureh.com/


Isabelle Arvers (FR): Heroic Makers vs Heroic Land, 2016 (video maschinima)

Video projekcija, ponedeljek, 13. 11. 2017, ob 20. uri

Isabelle Arvers je avtorica, kritičarka in neodvisna kustosinja. Obseg njenega dela posega v polje nematerialnega in obravnava razmerja med umetnostjo, video igrami, spletom in novimi oblikami podob, povezanimi z omrežjem in digitalnimi podobami. Je specialistka za oblikovanje t. i. machinima programov (machinima so filmi, podprti s tehnologijo video iger), ki jih od leta 2005 oblikuje za razne festivale in muzeje v Franciji in drugod po svetu.

www.isabellearvers.com

Isabelle Arvers je septembra letos prejela nagrado Lumen Prize za svoj film Heroic Makers vs Heroic Land, dokumentarec, posnet v tehniki machinime, ki je pod njeno režisersko taktirko nastal februarja leta 2016 v francoskem begunskem taborišču Calais.

http://lumenprize.com/artwork/heroic-makers-vs-heroic-land

Nagrajeno delo, video maschinima Heroic makers vs Heroic land, je bilo novembra 2016 predstavljeno na razstavi MIG 21 v KIBLA PORTALU v Mariboru, kjer so bila predstavljena tudi dela članov kolektiva antiAtlas of Borders iz Francije.

http://2016.kiblix.org/si/razstava-mig21/?_wb=si/razstava-mig21/antiatlas-of-borders-fr-3/&lang=SI


Borut Kržišnik, Simon Svetlik in glasbeno-scenski projekt „O“

AV PERFORMANS, torek, 14. 11. 2017, 20.00

Ni ničesar bolj zanimivega kakor nenehno raziskovanje čudnih pota svobode. Nahajamo se na odprtem in spolzkem prostoru, kjer se podoba svobode preliva iz ene oblike v drugo. Meja med živim in tehnološkim zbledi, premišljenost in mehanska določenost se raztreščita ob nepredvidljivost sedanjega trenutka. Tako, zmeraj znova, odkrivamo živost v tehnoloških napravah in mehanske vzorce v nas samih. V tem tesnem klinču nepredvidljivosti in nenehnega spreminjanja na eni strani in fiksnih konstruktov na drugi gradimo tisto »nemogočo« izvedbo, ki jo ni mogoče izvesti na drugačen način.

Simon Svetlik – video projekcija, video modulacija

Tušek (alias Borut Kržišnik) – glasba, računalnik, audio modulacija