2020EventsIntermedijaNovice

Predavanje / PaoIa Paleari: Izgubljeno in najdeno v prevodu

Tvegaj spremembo (2016—2020)
Serija predavanj X-OP

Paola Paleari (IT/DK)
IZGUBLJENO IN NAJDENO V PREVODU

Izbor umetniških projektov z razmislekom o centralnosti jezika v sodobni mobilnosti

V petek, 14. februarja, vas ob 17. uri, vabimo v MMC KIBLA na predavanje Paola Paleari, mednarodno delujoče kuratorke, publicistke in kritičarke sodobne umetnosti, z naslovom Izgubljeno in najdeno v prevodu. Dogodek je drugi v seriji predavanj in delavnic, ki jih Društvo X-OP pripravlja v okviru projekta Tvegaj spremembo (2016—2020). Od februarja do maja bomo tako lahko prisluhnili in se pogovarjali z (mednarodnimi) gosti, ki delujejo na različnih področjih kulture, sodobne vizualne umetnosti, filma, arhitekture in izobraževanja.

Znano je, da migrantski procesi vplivajo ne le na psihološko stanje migrantov, temveč tudi na njihov jezik. Ob tem, da se spoprijemajo s povsem novim okoljem, se migranti soočajo še z zahtevnim izzivom, ki zmanjšuje njihove možnosti za komunikacijo. Takšno stanje lahko po eni strani deluje kot ovira na poti k integraciji, po drugi pa ponuja nove izrazne možnosti, ki združujejo ljudi onkraj meja njihovega maternega jezika.

V pogovoru bomo poskušali ilustrirati različne manifestacije tega ključnega vidika mobilnosti s predstavitvijo projektov sodobnih umetnikov, ki v svojih praksah aktivno obravnavajo jezik, pripadnost in migracije.

Paola Paleari (r. 1984) je neodvisna avtorica, kuratorka in urednica iz Italije, delujoča v Kopenhagnu. Med letoma 2013 in 2018 je bila namestnica urednika revije YET, trenutno pa je zaposlena kot umetniška direktorica galerije JIR SANDEL. Osrednje področje njenega zanimanja je fotografski jezik v odnosu do sodobne vizualne kulture in umetniških praks. Deluje tudi na presečišču kritiškega in ustvarjalnega pisanja ter pogosto prepleta umetniško kritiko z drugimi oblikami pripovedništva.

www.paolapaleari.net

Paola Paleari v mesecu februarju sodeluje na rezidenci za umetnostne kritike, ki jo organizira Ustvarjali center Švicarija in MGLC.

Dogodek podpirata programa Ustvarjalna evropa Evropske Unije in Ministrstva za javno upravo RS.

Produkcija: Društvo X-OP

Več informacij na: info@x-op.eu

 

Foto: Sabina Vukalić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *