2019EventsNoviceVizualne umetnosti

OLEG KULIK: Zlato runo

Oleg Kulik: Zlato runo

9. 8.–7. 9. 2019

KIBLA Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

 

Odprtje razstave: petek, 9. 8. 2019, ob 19. uri

Ob zaključku enomesečne umetniške rezidence v okviru mednarodnega projekta Tvegaj spremembo (2016—2020), vas Društvo za sodobno umetnost X-OP in Kulturno izobraževalno društvo KIBLA z združenimi organizacijskimi močmi vabita na odprtje samostojne razstave Zlato runo Olega Kulika, ki se kot vizualni umetnik zapisuje v recentno umetnostno zgodovino med najpomembnejše vzhodnoevropske umetnike na prelomu iz 20. v 21. stoletje. Oleg Kulik sodi v vrsto najprodornejših ruskih umetniških skupin in umetnikov, kot so AES+F, Chto delat?, Kuda begut sobaki in Peter Pavlenski, ki so se predstavili na evropskih prizoriščih in razstaviščih KID KIBLA. 

Pregledna razstava, zasnovana pod okriljem mlajšega mariborskega Društva za sodobno umetnost X-OP, zajema umetnikov opus vse od začetka 90. let do danes, obenem pa predstavlja Kulikova nova dela, nastala v produkciji KID KIBLA v času umetnikovega bivanja v Mariboru (Zlato runo, Opazovalec, Imperij) ter dela Merry-Go-Round, nastalega letos v produkciji MSUV – Muzeja za sodobno umetnost Vojvodine v Novem Sadu. Na skupni podstati številnih kritikov in kustosov je razstava Zlato runo presek Kulikove umetniške prakse, ki od 90. let do danes aktivno akumulira duh časa, v katerem živimo. 

Oleg Kulik ali ruski pes, kakor ga imenuje Renata Salecl, umetnica Susan Silas pa je napisala A Love Letter to Oleg Kulik, A Prince among Men, a Man among Dogs (Ljubezensko pismo Olegu Kuliku, princu med ljudmi, človeku med psi), je človek akcije – sprva eksplicitni zagovornik primitivne ekologije in zoofrenije, temelječe na radikalnem šokiranju gledalca (Nori pes, 1994, Pasja hiša, 1996, Ugriznem Ameriko in Amerika ugrizne mene, 1997, Globoko v Rusijo, 1997, Družina prihodnosti, 1997, Ruski mrk, 1999). Umetnik opisuje dialog znotraj svoje prakse kot “zavesten izpad iz človeškega horizonta”, zaradi katerega se postavi na vse štiri. Njegov namen je opisati to, kar vidi, kot krizo sodobne kulture, kot rezultat pretirano sofisticiranega jezika kulture, ki gradi zidove med posamezniki. Lastni jezik performansa zato poenostavi na polovico osnovnega čustvenega vokabularja domače živali. 

Kulik skozi celotno ustvarjalno obdobje uporablja različne vizualne medije, od performansa, fotografije, filma, slike, kipa do umetniške namestitve. Ob fotografski in video dokumentaciji njegovih glavnih performansov – umetnik kot pes, ptica, pridigar in rogati hudič, kjer raziskuje meje človeškega in družbeno sprejemljivega (poleg zgoraj naštetega še fotografije, serija Britanski konji, 1998 in Rdeči trg iz serije Rus, 1999) – bo predstavljena tudi filmska umetniška produkcija (Gobi Test. Zima, 2004 in Gobi Test. Poletje, 2004) in film Kvadrat (2017) režiserja Rubena Östlunda. 

Skulptura kot oblika umetnosti za Kulika danes ni več individualno delo, temveč skupinski participatorni dogodek v kiparjenju iz postopkovno hitrih materialov, npr. gline in plastelina (Merry-Go-Round, 2019). Umetnikova prisotnost se spaja z improvizacijo prostovoljnih udeležencev in udeleženk. Na ta način je ustvarjen tudi osrednji del razstave, delo Zlato runo. Sklop ducatov človeških figur se sooča s samim hudičem, rogatim parkljem, obešenim na odrto kožo.

Tako skozi podobe nedavne zgodovine ter sodobne politike in umetnosti nastaja Kulikova Rusija, vzhodna soseda razsvetljenega zahoda. Kolektivno in posamezno, okras množice in volja po moči sta predstavljena v več različicah kombinacij in interakcij: predsednik, sestavljen iz tisoč vsevidnih oči, Lenin, obkrožen z odrobljenimi glavami, zlato runo krilatega ovna v obliki človeških likov – vse umetnine se odpirajo pod svetlečo kupolo avreol in vabijo vsakega obiskovalca in obiskovalko, da postane del procesa, premisleka o aktualnih vprašanjih zgodovine in umetnosti.

Osebna mitologija umetnika, njegov edinstven magični historicizem, kaže na nov obrat v spirali Kulikove biografije – projekt materializiranja akcij in performansov skozi žive slike, ki imajo oči, in žive skulpture, ki so po svoji naravi kolektivne in povsem materialne.

V ponedeljek, 22. 7., je v prostorih Kible Portal potekala delavnica skupinskega kiparjenja, ki so se je udeležili otroci in odrasli iz Enote VDC Sonček Maribor ter starejši varovanci Doma Danice Vogrinec. Popoldanska delavnica je bila namenjena širši javnosti.

BIOGRAFIJA

Oleg Kulik (1961, Kijev, Ukrajina) je diplomiral na kijevski Šoli za umetnost leta 1979, nato je bil leta 1990 štipendist fundacije Pollock-Krasner. Kariero je začel kot kurator v moskovski galeriji Regina, kjer je z nekonvencionalnimi razstavami in pristopi takoj vzbudil pozornost javnosti. Leta 1995 mu je bila dodeljena še štipendija Berlinskega senata. Poleg številnih mednarodnih nagrad je Oleg Kulik tudi prejemnik medalje »Zaslužni/The Worthy« ruske Akademije za umetnost, ter francoskega odlikovanja »Vitez reda umetnosti in leposlovja/ Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres«. Razstavljal je na najpomembnejših bienalnih svetovnih razstavah sodobne umetnosti, kot so Manifesta 1 (1996), Bienale v Sao Paolu (1997), Beneški bienale (1997, 2001, 2003, 2005, 2011), Bienale v Moskvi (2005, 2007, 2009), Bienale v Kijevu (2012). Svoja dela je razstavljal v okviru številnih razstav po vsem svetu (izbor): Art Riot: Post-Soviet Actionism. Saatchi Gallery, London, 2017; Frames, Galerija Regina, Moskva, 2013; Deep into Russia, Regina Gallery, London, 2012; Deep into Russia, Galleria Pack, Milano, 2010; New Sermon. Photos and Videos of Performances 1993–2003, galerija Rabouan Moussion, Pariz, 2008; OLEGKULIK. Chronicle. 1987–2007. Retrospective Exhibition, Centralna hiša umetnika, Moskva, 2007; Russia!, Guggenheim Museum, Bilbao, 2006; Berlin–Moscow, Zgodovinski muzej, Moskva, 2004; Live Culture, Tate Modern, London, 2003; Deep into Russia, S.M.A.K., Gent, 2001, I Bite America and America Bites Me (z Milo Bredihino), Deitch Projects, New York, 1997; Manifesta I (z Milo Bredihino), V-2, Rotterdam in Interpol, Fargfabriken, Stockholm, 1996.

KULIK PRESS (PDF)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *