2019Novice

Toni Soprano Meneglejte: meneglejte meneglejte

 

Toni Soprano Meneglejte: meneglejte meneglejte

7. junij–6. julij 2019

artKIT, Glavni trg 14, Maribor, Slovenija

 

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Toni Soprano Meneglejte z naslovom meneglejte meneglejte, v petek, 7. junija 2019, ob 19. uri, v razstavnem prostoru artKIT. V soboto, 8. junija 2019, ob 10. uri, pa vabljeni še na zajtrk z umetnico.

Novo delo meneglejte meneglejte, nastalo v (ko)produkciji Društva za sodobno umetnost X-OP in Toni Soprano Meneglejte, bo prikazano premierno. Prostorska namestitev se poigrava z iluzijo introspekcije, narcisoidnega pogleda vase, ki ga seveda pričakujemo na površini, medtem ko nas prevara pogleda, trompe l’oeil, povleče proti dnu, kar umetnica doseže z dokaj enostavnimi likovnimi sredstvi, ki povezana v intermedijsko instalacijo asociirajo bodisi na vodnjak ali bazen bodisi implicirajo metafiziko posvečenega prostora in delujejo kot svojevrstno svetišče, posvečeno mesto samo-uvida skozi ‘preslepljeno oko’, tempelj srečanja s seboj.

Učinkovitost postavitve nas potegne v sebe in iščoč poti vase se presenečeni soočimo s ‘podobo’ ali ‘podobami’, ki se poigravajo z lastnimi predstavami o nas samih. Tridimenzionalno okolje objekta postane ogolela potopitvena resničnost (immersive reality), ki odseva dvodimenzionalno refleksijo subjekta reduciranega na lasten ego in njegovo (avto)projekcijo. Samo-podoba nas prepričuje, „vidim, kar sem“ oziroma, „kar sem, vidim“ in odločitev sprejetja ali nesprejetja te sugestije je naša.

Peter Tomaž Dobrila

Produkcija: Društvo X-OP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *