2019Vizualne umetnosti

Miran Kreš: XYZ 2

22. 3. – 30. 4. 2019

MMC Kibla / KiBela prostor za umetnost 

Miran Kreš umetniška dela pojmuje kot znanost z odprtimi možnostmi oziroma kot skupek psiholoških vplivov barv in oblik na gledalca. Le tega postavlja pred paradoksalno dihotomijo – enobarvni beli, očesu skoraj nevidni slikarski objekti oziroma likovni elementi se ob primerni zatemnitvi razstavnega prostora spreminjajo v barvne površine in geometrične oblike, ki izžarevajo svetlobo. Med drugim, umetnik raziskuje primarne likovne forme, kjer barve in oblike počasi postajajo vse bolj minimalistične, vendar intenzivne v svoji pojavnosti.

Prostorska instalacija XYZ 2, tokrat prilagojena arhitekturi in logiki prostora razstavišča KiBela, formalno temelji na osnovnih prvinah in njihovemu medsebojnemu odnosu – črti, barvi, svetlobi in prostoru. Kreš vidni prostor gradi z napenjanjem vrvic, poslikanimi s fosforescenčnimi pigmenti, ki s komaj zaznavnimi svetlobnimi vibracijami izzivajo gledalčevo oko in telesno vpetost posameznika v prostor ter njegovo  dojemanje le-tega.

Minimalistična abstraktna kompozicija, sestavljena iz premišljeno pozicioniranih vertikalnih linij, ki oblikujejo, spreminjajo in si s svojo pojavnostjo podredijo obstoječ prostor, je poskus prevajanja dvodimenzionalne slikarske površine in vanjo vpisanih klasičnih likovnih elementov v tridimenzionalen prostor, ki pa hkrati daje vtis digitalnega. Pri tem ne gre le za preprost prevod med prostorskimi dimenzijami, ampak avtorjevo raziskovanje percepcije vidnega, k čemur Kreš pristopa fenomenološko.

Skozi odsotnost mimetičnega, z abstrahiranimi elementi in minimalistično estetiko avtor ustvarja (neskončno) globino in zračnost prostora, hkrati pa kljub navidez preprosti postavitvi vertikalnih linij, obdanih s svetlobnim plaščem, od gledalca zahteva precejšnjo mero koncentracije in aktivno participacijo. Kot pravi sam avtor: “Tovrstno ‘čisto zaznavo’ lahko razumemo kot izkušnjo, ki dovoljuje in zahteva mirnost. Torej proces zaznave z vidno koncentracijo in moč uma skozi koncentracijo. Zanima me tisto, ‘kar leži med vrsticami’. Moj namen je raziskovanje likovnih form, ki popeljejo v čutni dialog preko vida, in sicer na način, da se le-te nadgrajujejo v svoji pojavnosti.”

Miran Kreš(1973) je leta 1998 je diplomiral pri profesorju Zdenku Huzjanu z diplomsko temo iz abstraktnega slikarstva na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete v Ljubljani. Že med študijem in po diplomi se je predstavil javnosti s skupinskimi in samostojnimi slikarskimi razstavami. Nekaj let je živel in delal v Amsterdamu na Nizozemskem, kjer je samostojno in skupaj z nizozemskimi, angleškimi in francoskimi umetniki uresničil več odmevnih slikarskih in multimedijskih projektov. Po vrnitvi v Slovenijo ustvarja in razstavlja kot samozaposlen v kulturi. Krešev medij so slike, grafike in instalacije; rdeča nit njegovih del pa so barva, svetloba in prostor oziroma psihološki učinek, ki ga imajo na opazovalca.

      

      

      

      

      

      

      

Fotografije: Janez Klenovšek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *