2018GlasbaNovice

Zlatko Kaučič: GOSPOSVETSKI BLOK 5

Glasbeni cikel JUTRI 2018
MMC KIBLA, četrtek, 27. 12. 2018, ob 20. uri

Naš najvidnejši in svetovno uveljavljeni tolkalec in bobnar, Prešernov nagrajenec Zlatko Kaučič, ki letošnje leto proslavlja 40 let glasbenega delovanja, se bo v Multimedijskem centru KIBLA, v četrtek, 27. decembra 2018, ob 20. uri, predstavil s SOLO projektom GOSPOSVETSKI BLOK 5, ki je posvečen njegovemu učenju mariborskih glasbenikov v času, ko je hodil učit na delavnice v Maribor.

Svoje jubilejno leto Zlatko Kaučič obeležuje s številnimi dogodki, koncerti in diskografskimi izidi. Med slednjimi bo nemara posebna izdaja omenjeni “CD Box” Diversity, ki je svojevrsten vpogled v različne zasedbe našega glasbenika. Čeprav se je na svoji ustvarjalni poti pečal z mnogimi glasbeniki, ki spadajo v sam vrh svetovne glasbene scene, povezoval kontinente in vzporedno prirejal tudi koncerte v svojem okolju Goriških Brd, kjer živi in dela, je Zlatko Kaučič svojo diskografsko pot začel prav s solo albumom *Round Trip* (1994; podnaslovljen je “Music For Drums and Percussion” in leta 2011 objavljen še na vinilu), kasneje pa je objavil še solo albuma *Pav* (2005) in *Emigranti* (2011).

Ob vseh raznoterih, komornih in orkestralnih zasedbah, sodelovanjih in vpletanju poezije v svojo glasbo, so njegovi samostojni nastopi še vedno tisto najbolj primarno, elementarno in povsem kaučičevsko in vedno navdihujoče, raziskovalno in subtilno bistvo njegovega muziciranja. Tako slišimo samo njega in dojamemo širok diapazon njegovih glasbenih pristopov, strukturiranosti skladb in navdihujočega muziciranja. “Gre za enega najboljših in najzanimivejših solov na talnih bobnih in doma narejenih inštrumentih, kar sem jih kadar koli slišal …” je o njegovem delu zapisal priznani poljski kritik Maciej Lewenstein (je tudi priznan zgodovinar jazza in avtor Polish Jazz Recordings and Beyond, 2014) in dodal, da na njem naš muzičist povezuje “zunajzemeljske zvoke električnih citer z bobnanjem, ki ne prihaja s planeta Zemlje”.

Zlatko je eden praporščakov inventivnih glasbenih izrazov. Njegov nemirni ustvarjalni duh se napaja iz nenehnega iskanja, igranja in stalnega eksperimentiranja z instrumenti, glasbenimi strukturami in formami ter povezovanja različnih pristopov k muziciranju, spajanju različnega in večnemu raziskovanju. Zato tako na njegovih ploščah kot koncertih vedno slišimo nekaj novega in si rečemo, da je to pač Zlatko. Na koncertih, ki so tudi mali spektakli, ko ne samo slišimo, ampak tudi vidimo njegovo tolkalsko-bobnarsko vznesenost, ki se poigrava z vsem, kar mu pride pod roki, od nekakšnega glasbenega dadaizma do sodobnih glasb ne glede na žanrske opredelitve, a sprehodi nas skozi prehode med vsemi kanoni, ki jih poimenujemo jazz, rock, sodobna resna glasba, improvizirana glasba, avantgardna glasba, svetovna glasba, etno glasba in tudi ljudsko izročilo odzvanjajo v njegovih zvočnih poligonih.

Koncerti Zlatka Kaučiča niso samo dogodki, ampak postanejo dogodivščine, ko ga gledamo, kako telovadi med svojimi instrumenti, iz njih spravlja zvoke in jih zaobjema v celovite skladbe. Napolni nas z obilnimi dozami spontanega navdiha, ko se spravi tudi na običajne, gospodinjske in druge vsakodnevne predmete, tudi najdene na licu mesta in uporabi igrače v sestavljanju svoje simfonije, v katere orkestru so pač edini instrumenti tolkala. Oziroma vse tisto, kar zveni.

Zlatko Kaučič se je rodil leta 1953 v Postojni. V svoji glasbeni karieri se že od samega začetka ukvarja z uglasbljevanjem poezije oziroma s prepletanjem poezije in glasbe. Uglasbil je poezijo Federica Garcíe Lorce, Alojza Gradnika in drugih. Že vrsto let ga navdihujeta življenje in delo Srečka Kosovela, ki mu je skupaj z Barbaro Korun posvetil album Vibrato tišine. Leta 2011 je za svoje delo prejel nagrado Prešernovega sklada.

Splet: http://www.kaucic-zk.si/discography.htm

Vljudno vabljeni, da se pridružite tej dogodivščini in prisostvujete edinemu solo nastopu Zlatka Kaučiča letos v Mariboru, ob izteku njegovega jubileja, 40. obletnice ustvarjanja in 65. rojstnega dne, v četrtek, 27. decembra 2018, ob 20. uri, v MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, in v novo leto vstopite z nepozabno glasbeno izkušnjo.

Vabljeni.

VSTOPNINE NI!

Glasbeni cikel JUTRI je del programa Društva za sodobno umetnost X-OP.

Info: Peter-Tomaz.Dobrila@x-op.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *