2017Intermedija

Žarko Bašeski (Makedonija)

Aktiviranje receptorjev / Activating receptors
Prva razstava hiperrealistične skulpture v Sloveniji

KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, Maribor, 17. marec do 3. junij 2017

Konsistentna ustvarjalna pot je Žarka Bašeskega pripeljala v sam vrh svetovne umetnosti. Ko so po letih abstraktnega kiparstva in instalacij njegove skulpture vse bolj dobivale figuralno formo, se je v nekem trenutku približal realističnemu upodabljanju, ki pa je v sebi nosilo nekaj več. Njegove figure in njih obrazi so izžarevale karakterje, ki so razširjale domeno realnega in so poze in grimase prehajale območje realističnega. Povsem naravno, se zdi, je sledila še materialna preobrazba, ko je z lesa, kovine, kamna prešel na poliester in odločil nadaljevati s hiperrealistično skulpturo. Od takrat se njegova pot strmo vzpenja, najprej ko je predstavljal Makedonijo na beneškem bienalu leta 2011. Nato je težko sledil vsem vabilom, ki jih je prejemal iz svetovnih galerij za razstave.

Zanima ga človek, zato se odloča za hiperrealistični pristop že pri oblikovanju koncepta dela, ki v teoretični projekciji presega hiperrealizem in govori o življenju in svetu, v katerem živimo. Snov za svoje figure črpa iz najrazličnejših virov, iz zgodovine in mitologije, ki ju navezuje na sodobnost in družbo ter sestavi z izkušnjami lastne bližine in introspekcije vase in v intimo družine.

V njegovem delu obstaja več elementov, ki so novi v svetu kiparstva, in to naredi njegovo najnovejše delo drugačno: koncept, sodobni pogledi na človeško stanje skozi samo-opazovanje, tehnična produkcija in uporaba novih materialov (smolni poliester, polimarmor, silikon, naravni lasje), hiper-realistična obravnava, velikost dela, filozofski pristop – vse od tega, kar združeno v eno ponuja večplastno branje umetniškega dela. Poleg tega je proces izdelave hiperrealistične skulpture od zamisli in priprave do končnega rezultata, izjemno zamuden: Žarko Bašeski lahko naredi eno, največ dva kipa letno.

Zato ne more biti presenečenje, da v zadnjih letih razstavlja od Amerike do Evrope, v Mehiki, New Yorku, Parizu, Bilbau, Pragi, Rigi, Berlinu, Nürnbergu, na Malti in v Italiji, pri nas pa se je prvič pojavil v okviru skupinske razstave MIG 21 – mednarodno interdisciplinarno gibanje, leta 2016.

Ker je hiperrealistična skulptura nekaj, kar v Sloveniji ni bilo nikdar razširjeno med kiparkami in kiparji, smo se odločili, da Žarka Bašeskega povabimo k samostojni pregledni razstavi, ki bo od 17. marca do 31. maja 2017 v KIBLA PORTALU. Na ogled bodo vse njegove dostopne hiperrealistične skulpture, saj eno med njimi že dobro leto dni potuje po svetu v okviru razstave Preoblikovana resničnost, 50 let hiperrealistične skulpture, kjer mu družbo delajo sodobniki in sodobnice, kot so Ron Mueck, Patricia Piccinini, Maurizio Cattelan, Marc Sijan, Berlinde de Bruyckere, Paul McCarthy, in takšne legende in pionirji, kot so Duane Hanson, George Segal, Juan Muñoz, Robert Graham in drugi.

Spisek vseh se bere kot kdo je kdo v svetovni umetnosti in Žarko Bašeski je eden izmed njih, ki bo s prvo razstavo hiperrealistične skulpture v Sloveniji gotovo sprožil ne samo veliko zanimanje pri publiki, ampak bo vzpodbudil tudi strokovno razpravo med umetniki in umetnicami, umetnostnimi zgodovinarkami in zgodovinarji, teoretičarkami in teoretiki in ostalimi zainteresiranimi, ki imajo odprte receptorje.

Žarko Bašeski, rojen 1957. v Prilepu, je kipar in profesor na Fakulteti za likovno umetnost v Skopju (Oddelek za kiparstvo). Njegove monumentalne bronaste skulpture krasijo številne makedonske trge, med njimi kip Aleksandra Velikega v Prilepu ter skulpturi konjenikov, makedonskih narodnih herojev Goceta Delčeva in Dameja Grueva v središču prestolnice Skopje. Skulpture človeških figur kot najvišji izraz moči neke civilizacije, so od nekdaj upodabljale bogove in heroje, medtem ko kipi Bašeskega upodabljajo preprostega navadnega človeka, ki v svoji želji, da preseže samega sebe, prevzame vlogo superčloveka. Žarko Bašeski je član Društva likovnih umetnikov Makedonije (DLUM). Njegova dela so bila predstavljena na številnih mednarodnih razstavah. Zanje je prejel več nagrad, mnoga med njimi so del zasebnih zbirk v Makedoniji in drugod po svetu.

Več na: www.zarkobaseski.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *