2017Intermedija

Patricia Piccinini (Avstralija)

Zavest / Consciousness, pregledna razstava

KIBLA PORTAL, Maribor, Slovenija, 29. junij – 14. oktober 2017

Spoj likovnega z znanostjo

Vizualna umetnica Patricia Piccinini spaja elemente likovnega z znanostjo, se povezuje z aktualnimi raziskovanji na področju biotehnologij in genskega inženiringa, kar skozi lastno, specifično in prepoznavno avtorsko poetiko združuje v celovito umetnino.

V Mariboru je prikazala raznolik, pester in širok izbor njenih del ter tudi izpeljala avtorsko vodstvo in predavala o svojem delu. Umetnica iz Avstralije pripravlja unikatno in vrhunsko galerijsko postavitev. V avtorsko zasnovani pregledni razstavi prikazuje vsa področja svojega delovanja, od risb in slik, skulptur in objektov do instalacij, video umetnosti in digitalnih odtisov.

Patricia Piccinini ima ambivalenten odnos do tehnologije in uporablja svojo umetniško prakso kot forum za razpravo o tem, kako tehnologija vpliva na življenje. Zanima jo zlasti, kako sodobna pojmovanja narave, naravnega in umetnega spreminjajo našo družbo. Specifična, samosvoja in izvirna dela so v svetovni umetnosti brez primere in med drugim obravnavajo kritična vprašanja v zvezi z razvojem biotehnologije kot so genska terapija ali aktualno raziskovanje v smeri natančne določitve človeškega genoma … avtorica pa se navdušuje tudi nad vprašanjem mehanizmov potrošniške kulture.

Skulpture in objekti umetnice ne zajemajo samo lastnega volumna, ampak s svojo navdahnjenostjo in sporočilnostjo zaobjamejo celoten prostor. Dialogi, ki jih posamezna dela vršijo znotraj sebe, se z iskrivostjo hipno dotaknejo tudi obiskovalk in obiskovalcev ter postanejo vseprisoten del skupnega razmišljanja, ki tako postane akter umetnine in celotne galerijske postavitve.

V letih 2015 in 2016 je s samostojno razstavo, ki jo je videlo že preko milijon obiskovalcev, obredla Južno Ameriko in nadaljuje popotovanje s postankom v Mariboru. Ne samo, da se bo v Sloveniji predstavljala prvikrat; njeno delo bo zagotovo naletelo na odziv strokovne in laične javnosti, kritikov in kritičark ter drugih umetnic in umetnikov: zagotovo bo razstava v Mariboru odmevala tudi čez meje.

Patricia Piccinini (rojena leta 1965 v Freetownu, Sierra Leone, Afrika) je avstralska umetnica, ki deluje v različnih medijih, vključujoč slikarstvo, video, zvok, instalacijo, digitalne odtise in kiparstvo. Leta 2003 je predstavljala Avstralijo na mednarodni umetnostni razstavi, 50. Beneškem bienalu – La Biennale di Venezia. Leta 2014 je prejela nagrado Artist Award, ki jo podeljuje fundacija Melbourne Art Foundation’s Awards iz Avstralije, za področje vizualne umetnosti. Leta 2015 je predstavila svoja dela kot del skupinske razstave z naslovom Zverinjak (Menagerie) v Avstralskem centru za sodobno umetnost v Melbournu.

Patricia Piccinini sodeluje tudi na skupinski razstavi “Preoblikovana resničnost, 50 let hiperrealistične skulpture”, ki je iz Nürnberga potovala v Bibao, Španija, in je bila na ogled v Mehiki, letos pa so jo odprli na Danskem v Kopenhagnu. Družbo ji delajo sodobniki in sodobnice, kot so Ron Mueck, Žarko Bašeski, Maurizio Cattelan, Marc Sijan, Berlinde de Bruyckere, Paul McCarthy, ter legende in pionirji, kot so Duane Hanson, George Segal, Juan Muñoz, Robert Graham in drugi.

Več na: http://www.patriciapiccinini.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *